flexibel

Het onderscheid tussen voedselverpakkingen en zakjes en wikkels moet gebaseerd zijn op de stijfheid van de container. Voor de toepassing van de richtlijn moeten voedingsmiddelen met een stijve en gedeeltelijk stijve verpakking als voedselverpakkingen worden beschouwd, terwijl producten met flexibel verpakkingsmateriaal moeten worden beschouwd als zakjes en wikkels. Flexibele verpakking houdt in dat de verpakking gemakkelijk kan worden gemanipuleerd zonder te breken.

De volgende indicatoren kunnen worden gebruikt om de productspecifieke criteria voor zakjes en wikkels (en de daarin verpakte voedingsmiddelen) te interpreteren en toe te passen:

(1)Criterium: is gemaakt van flexibel materiaal

  • Flexibele verpakkingen zijn verpakkingen waarvan de vorm gemakkelijk kan worden gewijzigd, bijvoorbeeld wanneer voedingsmiddelen worden toegevoegd of verwijderd, in tegenstelling tot harde verpakkingen waarvan de vorm ongewijzigd blijft wanneer het voedingsmiddel wordt toegevoegd of verwijderd.
  • Het ontwerp van de verpakking geeft aan dat het voedingsmiddel bestemd is voor onmiddellijke consumptie na aankoop. Een verpakking of wikkel kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden geopend, bv. door het open te scheuren, te snijden, te draaien of te trekken.